lun. mart. 17th, 2025

Gala gastronomiei și vinurilor din România – backstage

La finalul primei Gale a gastronomiei și vinurilor din România, probabil în premieră națională, bucătarii au urcat pe scena mare a Senatului României

Prima Gală a gastronomiei și vinurilor din România a avut loc luni, 2 decembrie 2019, la sala Alexandru Ioan Cuza a Palatului Parlamentului. S-a derulat sub patronajul Secretariatului General al Senatului, căruia vreau să îi aduc mulțumiri oficiale și personale (lui Adrian, în mod special). La dineul conceput și executat de echipa condusă de Nico Lontras, Ioan „Johnny” Șușală și Vasile Nicolae au participat ambasadori și alți membri ai corpului diplomatic acreditat la București, senatori și deputați. Cam atât cu „partea oficială” a comunicării evenimentului, urmează câteva note personale.

Cine m-a enervat la Gala gastronomiei și vinurilor din România?

Cosmin Dragomir a fost „motorul” primei Gale a gastronomiei și vinurilor din România

Cosmin Dragomir, jurnalistul și „arheologul culinar” (vedeți GastroArt.ro, dar și Blid) alături de care am început (împreună cu Nico Lontras) toată tevatura: 3 ediții de Congres pentru gastronomia și vinurile din România, zeci de articole, vreo 3 cărți cu rețete și vinuri, sute de întâlniri, mii de telefoane, milogeală pentru sponsorizări șamd. M-a enervat că și-a luat prea multe „pe cârca lui”, de a ajuns în ziua evenimentului să vorbească singur pe coridoare, dând din mâini ca Ceaușescu la televizor (vorbea la telefon, în cască). M-a enervat pentru că a fost periculos de aproape să-i facă să plângă pe coordonatorii echipei de ospătari, Elena și Dani, de m-am temut că o să rămânem fără echipa de service. Era să facă la fel și cu echipa de somelieri ai OSR, noroc că ei erau mai mari, mai uniți și păreau mai fioroși. Era să rămânem fără apă potabilă în mijlocul evenimentului, iar unii oameni care ar fi trebuit invitați au fost scăpați din vedere… Cosmin a scăpat neșifonat printr-o minune.

Ne-a enervat pe toți. Și vreau să-i mulțumesc – pentru că, probabil, fără încrâncenarea lui, această Gală n-ar fi avut loc (așa, am avut și eu ocazia să mă cațăr pe scenă și să mă dau mare!).

Cei trei Chefi responsabili de meniul Galei gastronomiei și vinurilor din România au stârnit aplauzele oaspeților la final. Secretul succesului a fost, însă, buna colaborare între bucătari și echipa de servire

De ce cred că e importantă Gala gastronomiei și vinurilor, chiar dacă ceva m-a enervat?

Într-o țară unde locuitorii își formează o educație privind la Las Fierbinți, nu mai știu să-și respecte trecutul și tradițiile și au pierdut deja capacitatea de a mai avea încredere în ceva care ne unește, e important ca gastronomia și vinurile să fie promovate uneori „de sus în jos”, de la elitele culturale, politice și administrative. Prezența subiectului în clădirea Parlamentului, cu președintele Senatului promovând aceste valori, cu televiziunea publică filmând, cu bucătarii scoși la scenă, poate fi un semnal pentru întreaga națiune.

Vorbim adesea – în grupurile de pasionați ai vinurilor și bucătăriei – că niciun președinte al țării și niciun prim ministru nu s-au apropiat vreodată de aceste subiecte, de parcă ar fi otrăvite, murdare sau cel puțin irelevante. Votăm odată la câțiva ani, mergem la film odată la câteva săptămâni. De mâncat, mâncăm de 2-3 ori pe zi și „suntem ceea ce mâncăm”. Dar, paradoxal, se pare că nu vedem asta. Și nu vedem cum alte popoare se mândresc și fac bani cu mâncarea și băutura lor: le exportă sau le vând de pe loc turiștilor care vin special pentru astfel de lucruri. Și astfel creează bunăstare locală sustenabilă: afaceri și locuri de muncă prospere, legături de familie și între localnici – coeziune socială solidă.

Gastronomia este un proiect de țară.

Vreau să le mulțumesc și în nume personal cramelor care au furnizat gratuit vinuri pentru Gală: SERVE Ceptura (alături de proiect din 2017), Domeniile Panciu, Domeniile Urlați, Domeniul Bogdan, Licorna Winehouse și Vinarte.

Tinerii elevi care au asigurat servirea mâncărurilor la Gala gastronomiei și vinurilor au parcurs mai mult de doisprezece kilometri pe parcursul evenimentului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *