mar. mai 21st, 2024

Dacă vinul ăsta ar fi altă artă? Muzica mea de Cabernet Sauvignon SOARE 2017

Ca să dau un sens insomniilor… și pentru că eram proaspăt marcat de un superb Cabernet Sauvignon SOARE 2017 de la (Vinarte, Bolovanu, Sâmburești, Olt, 93 de puncte Parker și un orizont de consum până în 2037)… și pentru că tot asemuim facerea vinului cu o artă, dar uităm să vorbim cum și cu care… dar și fiindcă citisem recent o înșiruire de epitete laudative la adresa acestui vin, pe care personal le găseam într-un registru prea domol față de energia vinului… m-am gândit: „cum aș spune fără să spun” în ce mod percep eu acest Cabernet, în acest moment, astfel încât să mă fac ușor înțeles? Oare aș putea prin muzică?

Sunt sigur că nu e deloc o idee originală – eu însumi am molfăit pe lângă ea în fel și chip în ultimii 19 ani împreună cu colegii „mai muzicali” din redacția Vinul.ro (Vali Ceafalău și Horia Hasnaș în primul rând, dar nu numai cu ei). Și am văzut-o și în alte părți. Dar… de ce să nu fiu și eu artistic subiectiv, pe blogul meu. Și – ca să fac un pic de teasing (mai ales la el, nu la voi) – promit c-o să-l provoc pe amicul Zoli Toth, cel care a inspirat această serie de asocieri între vine și alte arte, să ne ofere și el câteva exemple de trăiri personale. Legate de muzică și vin, firește: nu de alta, dar eu de la el am auzit anul trecut una dintre cele mai interesante concepte din ultimii ani pe această tematică, așa că poate astfel reușesc să-l provoc să destăinuie măcar câte ceva!

Așadar: Find Me Somebody to Love și / sau un cvartet de violoncele?

Vin și cu explicații, nu doar cu muzică: primul gând a fost că vinul ăsta, băut în 2021, e ca tranziția de la pianul lui Freddie Mercury la intrarea cu tobele a lui Roger Taylor de la începutul melodiei Find Me Somebody to Love (secundele 28-35 din clip, dacă vreți musai să dați fuga acolo – dar eu v-aș recomanda s-o ascultați pe toată!). Scuze multe dacă va trebui să treceți peste reclame, așa-i dacă n-avem toți abonament premium la YouTube!:

Bazându-mă pe experiența recent trăită la cramă, la Castel Bolovanu, unde am avut ocazia să gust un SOARE 1999 la evenimentul de lansare a vânzărilor de ani de recoltă remarcabili din vinotecă, aș zice că după două decenii de învechire și rafinare, acest 2017 ar putea „suna” ca reinterpretarea Bohemian Rapsody de către cvartetul de violoncele al Praga Cello Quartet. Păstrând în minte ideea că niciun an nu-i ca altul și nici chiar orice sticlă din același an nu-i neapărat ca alta, desigur.

Evident, e doar părerea mea, care nu neapărat contează. Dar sper că măcar v-am făcut să vă gândiți preț de câteva minute la muzică ȘI vin. Sau la muzica DIN vin. Sau la muzica din VOI. Doamne-ajută!

Aa, și dacă vă vin cumva idei, vă rog să nu vă limitați la muzică! Promit că nici eu n-o s-o fac, dacă tot am „dezlegat cățeaua”. Urmăriți-mi blogul pentru mai multe!

(Fotografie de Ionuț Dunarințu, realizată la Castel Bolovanu – octombrie 2021)

1 thought on “Dacă vinul ăsta ar fi altă artă? Muzica mea de Cabernet Sauvignon SOARE 2017

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *