sâm. iun. 15th, 2024

Carte despre vin pentru începători curioși: Connaisseur fără ifose, la Editura GastroArt

Connaisseur fără ifose este titlul primei cărți despre vinuri adresată începătorilor de către un autor român

„Dacă nu ești în stare să explici ceva pe înțelesul unui copil de șase ani, înseamnă că nici tu n-ai înțeles nimic” – am auzit vorba asta (atribuită lui Einstein) și tind să fiu de acord cu ea, chiar dacă, evident, astfel de explicații presupun simplificări brutale.

Puteți găsi volumul „Connaisseur fără ifose” în librăriile Cărturești sau online, aici.
De asemenea, un interviu cu autorul este publicat pe blogul Cărturești, aici.

O carte despre vinuri pe înțelesul începătorilor

Din acest punct de vedere, cartea „Connaisseur fără ifose / Tot ce ai vrea să știi despre vin. Și ceva în plus” (apărută sub semnătura mea la Editura GastroArt în decembrie 2019) e dovada supremă că nici eu n-am înțeles nimic despre vin, după 17 ani de când mă preocup de subiect. Mă declar vinovat – n-am reușit să mă limitez la explicațiile cele mai simple sau la câteva pagini – așadar n-ar trebui să fiu luat în serios.

Totuși, tocmai din perspectiva celor 17 ani de când citesc, degust, intervievez și scriu despre vin și având în vedere creșterea interesului pentru vin și înmulțirea celor care se „umeresc” (la propriu, uneori, cărând în spate prin toată țara cutii cu sticle, pahare sau cărți) să educe consumatorii curioși, am cedat și eu ispitei de a pune pe hârtie părerile mele despre vin. M-am străduit să folosesc cuvinte simple și să le explic chiar și pe acestea, astfel încât să mă pot apropia de cititori – măcar de cei care au depășit 18 ani.

Ce aduce cartea „Connaisseur fără ifose” nou? (după părerea mea, evident)

Din seria sfaturilor pentru înțelegerea vinurilor, cartea „Connaisseur fără ifose” oferă și un scurt ghid de interpretare realistă a rezultatelor concursurilor de profil. Volumul poate fi procurat prin comandă online de la Cărturești, la BioShopRomania.com sau direct de la restaurantul Blid – locantă românească, strada Fluierului nr 33, Sector 2, București

Dincolo de limbajul simplu, aduce în plus context. Explicații despre: de unde vine vinul (geografic și temporal); cu ce se însoțește (mâncare, dar și oameni); cum a contribuit la cultura umanității; cum ne putem bucura noi de el azi; cum îl putem descifra. Ca orice altă întreprindere umană, și vinul trebuie privit în context pentru a putea fi înțeles cu adevărat. Simpla analiză organoleptică sau fizico-chimică nu sunt de ajuns, cum nu e de ajuns nici recursul la branduri, la soiuri sau la origine.

Cartea, sper, aduce și păreri personale destul de informate: ca martor al devenirii industriei vinului în acești 17 ani – care sunt, totodată, și „anii renașterii” de după 2 Războaie Mondiale și 45 de ani de comunism care au „deraiat” vinul românesc – am fost într-o poziție privilegiată, care mi-a permis să văd primii pași și apoi următorii pași parcurși de cramele și de consumatorii din România.

Veți găsi în „Connaisseur fără ifose” și recomandări – la fel de personale, desigur – de crame care cred eu că „au ridicat” și vor continua să „ridice” vinurile și consumatorii României.

Cartea are 184 de pagini, costă 39 lei și poate fi comandată online la Cărturești, la BioShopRomania.com sau poate fi procurată direct de la Blid – locantă romanească, din sectorul 2, București

1 thought on “Carte despre vin pentru începători curioși: Connaisseur fără ifose, la Editura GastroArt

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *