…deci vinul se poate face și fără struguri? Ei, bine, în mod tâmpit, DA!

Am dat peste ceva de noaptea minții în timpul unei discuții pe Facebook: în timp ce toată „lumea veche” producătoare se străduiește să reglementeze și să protejeze producția de struguri și vin (sunt create legi și regulamente stufoase, care delimitează areale viticole și metode de producție etc), se strecoară în legislația europeană – și, de acolo, și legislația română prevede pur și simplu – posibilitatea de a face vin din alte fructe. Să ne mai mirăm că bietul consumator nu-nțelege nimic și-și ia o bere?
E vorba de regulamentul 512 / 2016, care începe bine, teoretic, anunțând la pagina 24 („Definiţii privind produsele şi subprodusele vitivinicole”): „Vin înseamnă produsul obţinut exclusiv prin fermentarea alcoolică totală sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nu, sau a mustului de struguri”. Clar „ca ochiul”, vorba ceea, mai ales că toată legea se referă la vin și produse vitivinicole, nu la livezi de măr…
După care vine cu gogomănia fără margini: la pagina 25, după câteva paragrafe în care se vorbește exclusiv despre vin ca rezultat al fermentării strugurilor și nimic altceva, apare ceva ce anulează tot: „Cu toate acestea, se poate permite utilizarea termenului „vin” dacă: a) acesta este însoţit de denumirea unui fruct sub formă de denumire compusă, pentru a comercializa produsele obţinute prin fermentarea altor fructe decât strugurii; sau b) face parte dintr-o denumire compusă”.
Deci se screme toată Europa, se screme toată lumea vinului cu areale, denumiri, grame de zahăr – o întreagă ramură a dreptului, aproape – ca să protejeze și să promoveze vinul ca produs exclusiv din struguri, în condiții extrem de precise, și apoi vine un paragraf de lege (nici măcar lege) care fute tot-tot-tot.
…să numim vin zeama fermentată din – basically – orice. O fi prostie de proporții cosmice, o fi ticăloșie?!?
„Ia mai toarn-un păhărel, să ne cretinim nițel!”