mie. apr. 17th, 2024

La hara m-a atins (de) bine făcătorul Aligote: Princeps Caii de la Letea este Muro Shavo?!?

AUR la Premiile de excelență Vinul.ro!

Luat la mână (mă rog, la pahar și gură, alături de ficăței de pui cu gutuie, măr, ceapă și usturoi, un pic de brandy), acest Aligote Princeps Reserva 2019 #CaiiDeLaLetea “mi-a livrat satisfacție” CU TONA! Lemnul aduce un plus de complexitate, eleganță și vigoare unui soi deja bine definit, bine structurat, “cu importanță” și cu energie. Părerea mea se alătură celei a juraților de la concurs – vă recomand călduros să îl încercați, e “de bine făcător”.

Luați (vedeți în youtube, dacă nu merge aici) „dragul meu băiat” (muro shavo se pare că asta înseamnă) cu Tamango – că face bine la Hara (atât cel fizic, românesc sau japonez, cât și la „distrugătorul de rău„). Cu un pahar în mână, firește:

Și, ca să vedeți ce zice producătorul acestui vin (prin vocea lui Marius Iliev) în aprilie 2021, căutați un pic pe Facebook: „…ne-am propus să facem un astfel de aligote (oxidativ – nm). Este un lot foarte mic, făcut doar pentru testare. 2019, aproape un an în butoaie de stejar franțuzesc de granulație fină. Fermentat la temperaturi foarte scăzute, în aproximativ o lună!!! Batonaj în butoi cam 7 luni. Selecția a fost din vârful de producție a anului 2019. Sortat drastic”. Dacă nu știți ce-i aia „oxidativ”, „batonaj” sau ce importanță are „fermentația la temperaturi foarte scăzute”, nu-i problemă – vă puteți bucura de vin și-așa!

* Proiectul „muzica vinului” (search pe blogul meu, aici), de asocieri între vin și alte arte, mi-a fost inspirat de mai multe discuții cu artistul conceptual Zoli Toth, pe care vi-l recomand spre degustare, de asemenea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *