mar. mai 21st, 2024

Pacs e-aici, iarna-i departe! Cuvee Pacs, de la SERVE

După cum probabil bănuiți, mi se întâmplă destul de des să primesc vinuri cadou din partea cramelor, la lansare sau la apariția unei ediții noi dintr-o etichetă deja consacrată. Greutățile meseriei, ce să-i faci, nu pot să mă plâng… Despre unele scriu (cele care-mi plac), despre altele evit să scriu. De data asta am avut un câștigător: Cuvee Pacs, de la SERVE, din Dealu Mare.

Un Pinot Noir vinificat în alb delicios, proaspăt lansat, din recolta 2020

Pacs (de la Paul Alecsander) e cel mai „frăgezel” membru al familiei SERVE, atât la propriu (este fratele mai mic al mai vechii noastre cunoștințe Sissi), cât și la figurat – este cea mai nouă apariție în gama Cuvee, care e cea mai elevată din portofoliul cramei și care poartă nume ale generațiilor mai recente din familie. Și cred că vinul Pacs reflectă, cumva, personalitatea unui copil (pe care nu l-am cunoscut, dar pe care mi-l imaginez) vesel, curios, energic, care aduce bucurie. Cuvee Pacs mi-a adus cumva aminte de niște vinuri alsaciene degustate mai demult. Mi-a adus vara în suflet: e vioi, cu arome delicate și proaspete și un gust (ușor efervescent) foarte plăcut, mătăsos, elegant, expresiv. Eram după rapelul la vaccin, cu nasul puțin smiorcăit, așa că n-aș putea menționa decât aromele de pere mici și tari și de pepene galben – dar fără nimic exagerat („in your face”), ci totul „jovial”„pe fin” și „pe echilibru”. Un vin ca o surpriză plăcută de la cineva care îți cunoaște bine gusturile. De băut cu mâncare (l-am asortat cu piperchi țârgâsiti) sau fără – e foarte savuros în ambele ipostaze. Reușit, cu personalitate distinctă în peisajul celor produse la noi. Avem un concurent serios în competiția pentru papilele iubitorilor de albe vara asta și nu numai!

Aa! Și sticla. Albastră, fancy-trendy-cool. Te poți uita la soare prin ea, ca un copil năzbâtios. Vi-l puteți imagina așa, și n-o să fiți departe de adevăr!

La mulți ani, Pacs! Și ție, Cuvee Pacs!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *