mar. mai 21st, 2024

„Proximitate. Diversitate. Calitate” – motto-ul celei de-a doua ediții de Evadare în Dealu Mare

O istorie de mii de ani primește hainele modernității în regiunea viticolă Dealu Mare și oferă amatorilor și pasionaților de vin – ca și profesioniștilor experimentați – un adevărat spectacol al naturii curate și al delectărilor gustative și de socializare – acestea sunt cuvintele introductive pe care le adresează Asociația Profesională Vitivinicolă Dealu Mare oaspeților la Evadarea în Dealu Mare din 26-27 iunie 2021.

Hărțile regiunii viticole Dealu Mare îi ajută pe turiști la crame și nu numai (sunt collectible – veți vedea mai jos de ce!)

O primă noutate a ediției secunde a „Evadării în Dealu Mare” (prima a fost în august 2020, în plină pandemie) o constituie împărțirea cramelor care pot fi vizitate în 4 trasee a câte 3 obiective zilnic. Fiecare turist își poate alege câte un singur traseu în fiecare dintre cele două zile în care cramele sunt deschise, contra unui bilet disponibil exclusiv pe IaBilet.ro care costă 260 lei cu transport inclus (București-crame și retur) sau 200 lei (cu transport propriu).

O a doua noutate o reprezintă hărțile menite să îi ajute pe enoturiști să înțeleagă cât mai bine regiunea și să rămână cu informații despre cramele din zonă. O astfel de hartă – electronică – se găsește pe site-ul Asociației (vezi imaginea de mai jos) – și conține atât crame, ci și restaurante și pensiuni sau alte facilități de cazare. 

O altă hartă – care va fi înmânată oaspeților de la Evadare – este tipărită (vezi mai jos, față-verso) și conține date despre crame și câteva argumente în favoarea programării cât mai rapide a unei vizite, din care am citat la începutul acestui articol. Harta tipărită conține și o atracție pentru pasionați: cei care obțin pe ea semnăturile tuturor enologilor de la cramele indicate vor primi, în ajunul Zilei naționale a gastronomiei și vinurilor (care se întâmplă în acest an pe 3 octombrie) titlul de „ambasador onorific al regiunii viticole Dealu Mare”. Acordarea titlurilor se va face în cadrul unui eveniment festiv și va fi însoțită de alte surprize.

Argumente să vizitezi cramele din Dealu Mare

Pe harta tipărită a regiunii, organizatorii Evadării în Dealu Mare din 26-27 iunie 2021 au enumerat principalele 3 motive pentru care regiunea ar trebui să se bucure de interesul turiștilor, în general, și al iubitorilor de vinuri în special:

Proximitate – la doar o oră de Capitală și de principalul aeroport al României, în mijlocul uneia dintre cele mai mari concentrări urbane din țară, “constelația” cramelor din Dealu Mare este accesibilă pentru incursiuni de o zi sau de mai lungă durată și oferă ocazia descoperirii unei zone cu bogate tradiții istorice, arhitecturale și gastronomice.

Diversitate – nicăieri mai bine decât în Dealu Mare nu se regăsește o varietate atât de mare de crame – mici, mjilocii și mari. Împreună, dar și fiecare – cu filosofia și caracterul propriu – oferă iubitorilor de vin produse pentru orice gust și buzunar, disponibile în retail, ca și în restaurantele cele mai pretențioase.

Calitate – recunoașterea acesteia este autoasumată de Asociația cramelor din zonă prin Caietul de Sarcini al Denumirii de Origine Controlate și este confirmată recurent. La concursurile naționale și internaționale de profil, deși Dealu Mare nu este cea mai mare regiune viticolă din țară, vinurile de aici obțin mai mult de o treime din totalul medaliilor românești. Și asta de mulți ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *