vin. iul. 12th, 2024

Campania #DealuMare #VinCuSolidaritate – un îndemn să donați și o marturie personală

Un exemplu și un îndemn la solidaritate pentru binefacere au venit, pe criza asta a coronavirusului, și din partea membrilor Asociației cramelor din #DealuMare. E vorba de campania #VinCuSolidaritate, prin care persoanele care donează sume de bani către Asociația ZI de BINE (#ScutPentruSpital) sau către Crucea Alb-Galbenă România (dacă nu știți ce fac, ar trebui să aflați neapărat) primesc vinuri de excepție de la respectivele crame. Detalii (și lista vinurilor) găsiți aici! De menționat că aceste crame donează – cu generozitate, aș zice – vinurile lor cele mai bune în condițiile în care ele însele au fost grav afectate anul trecut de vremea defavorabilă, având pierderi de recoltă chiar și de până la 85% la anumite soiuri și în anumite zone.

„Lanțul binelui” pe care l-au inițiat cramele cu această campanie este, cred, mai important decât sumele care se vor strânge (dar dacă după primele 15 ore de campanie se adunaseră 3.400 de lei, cred că se vor strânge sume frumușele). Iubitorii vinului, cunoscători sau amatori, strâng rândurile să facă bine. Cei care au doar alte legături cu domeniul (proprietari, manageri, personal de producție sau servire din restaurante, retail sau distribuție) văd și ei ce se întâmplă și găsesc motive de respect reciproc. Se coagulează energii noi (am primit o propunere de la o editură care s-a oferit să doneze și ea cărți). Cauzele respective au de câștigat – dar mai ales ideea de binefacere dezinteresată în societate – în care fiecare om poate să facă diferența.

Devine tot mai clar că vom ieși din criza asta împreună sau vom ieși mai greu. Legătura dintre oameni și companiile din România (formate tot din oameni „ai țării”, care produc plusvaloare aici) trebuie să fie cât mai strânsă. Trebuie să găsim cu toții „terenul comun” pe care să ne întâlnim și să avem grijă unii de alții, să prosperăm împreună.

  • Am promis în titlu și o „declarație personală”, o fac acum: cu una dintre Asociațiile de mai sus – și anume Crucea Alb-Galbenă – a interacționat în calitate de pacient mama mea, în urmă cu 8 ani. Credeți-mă: sunt exemplari! Declarația mea nu vrea să îi recomande pe cei de acolo în defavoarea celeilalte cauze, ci vrea să fie doar o mărturie personală că oamenii își fac treaba dincolo de profesionalism – cu empatie. Donați unde vreți voi, faceți bine și veți fi răsplătiți garantat.

Iar atunci când va trece criza și ne vom putea relua viața socială, nu uitați că #NeVomCunoaste si personal, toți cei implicați în donațiile astea: în Dealu Mare vom ciocni un pahar și vom pune la cale noi lucruri bune.

  • Când am făcut poza din deschiderea acestui articol, cu fondatorii Asociației cramelor din Dealu Mare, le-am spus că e o imagine istorică. Atunci, când lumea n-auzise de coronavirus, credeam că e istorică pentru că se puneau bazele primelor demersuri colective de creștere a calității vinurilor din zonă. Azi, mă gândesc că e istorică pentru că fără solidaritatea de-atunci – când oamenii s-au cunoscut mai bine și au început să aibă încredere că pot face lucruri împreună – ar fi fost mai greu să existe solidaritatea lor de azi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *